Kelebihan Bela Kucing

 

Berita baik untuk pencinta kucing! Sebenarnya banyak faedah kalau kita dekat dengan rakan berbulu ni. Rakyat Malaysia rata-rata membela kucing sebagai haiwan peliharaan. Orang Malaysia majoritinya memeluk agama Islam, jadi pemeliharaan kucing lebih senang kalau dibandingkan dengan anjing disebabkan hal-hal agama. Dapat pula kucing yang kaki pendek ni, memang nak gomol-gomol je. Tapi tahukah anda, selain dari kecomelan haiwan ini, ianya juga ada banyak kelebihan yang istimewa jika dibandingkan haiwan lain. Kelebihan istimewa inilah yang haiwan-haiwan lain tak ada.

 

Ketenangan Jiwa

 

 

Tengok gambar pun dah tenang kan? Membela haiwan kesayangan merupakan satu terapi emosi yang baik. Stress merupakan satu daripada penyakit emosi yang kerap terjadi. Jadi bagaimana kucing mampu meredakan stress anda?

 

Cara melawan stress adalah dengan bernafas dengan betul seperti yoga.  Pernah dengar dengkuran kucing? Tahu tak dengkuran ini lah yang bantu anda meredakan stress? Dengkuran kucing atau cat purring boleh membantu mengurangkan simtom dyspnea iaitu kesulitan bernafas. Secara tak langsung, kucing boleh meredakan stress apabila ia mendekati kita. Bayangkan masa ia melompat atas kita dan minta dibelai, mahu tersenyum dibuatnya. Dah hilang kepenatan seharian memikir masalah peribadi.

 

Kucing Bagi Anda Hadiah

 

Nak mengharapkan bf/gf bagi hadiah memang hari birthday la baru dapat. Kucing anda mesti pernah bawa balik “hadiah” kepada tuannya. Hadiah menunjukkan yang ianya bahagia bersama kita. Catlovers mesti faham hadiah yang diberi kucing walaupun tak berapa bersih. Kucing mana ada duit nak bagi hadiah mahal-mahal.

 

Kucing Teman Setia

 

 

Kucing ni bila dia dah selesa dengan tuannya, apa yang kita buat mesti dia suka kacau. Tapi itulah yang buat kita tak lonely. Buat kerja yang boring pun boleh rasa seronok bila diganggu manja dengan kucing. Tambahan pula kalau tengah menulis, memang dia “ngap” pen, takpun pegang-pegang pen kita.

 

Kucing Jadi Alat Senaman

 

 

Takkan bela kucing nak bagi makan ja, mesti main lari-lari jugak. Nak harap pergi gym atau jogging, kita lebih banyak masa kat tempat kerja dengan rumah, memang tak ada masa. So main dengan kucing je lah hmm. At least boleh jugak bakar lemak.

 

Alarm Kucing

 

Alarm tak cukup kuat? Jangan risau, rakan berbula anda sedia membantu. Kucing memang lebih aktif waktu pagi. Kucing selalu kejutkan pagi-pagi dengan cara yang berkesan. Tak percaya? Cubalah bela seekor baru tahu.

Macam mana dengan kelebihan-kelebihan kucing ni? Kalau tak pernah bela lagi, cuba-cuba la bela. Catlovers jangan lupa tinggalkan komen, dapat jugak berkongsi pengalaman sikit hehe.

You may also like...

25 Responses

  1. raihanah says:

    suka juga kucin. tapi malas nak jaga bab pembuangan najis dia tu

  2. zik says:

    kucing haiwan yang unik…boleh jadi sangat manja dengan tuan dia. Boleh jadi penjaga rumah pun betul jugak

  3. zool says:

    Betul tu..
    tapi sekarang dah tak rajin bela kucing.. rumah teres ni

  4. Mohd Rasul says:

    Acul ada bela 3 ekor kucing kat rumah. diorang selalu bagi hadiah lipas haha… wife punye la marah kalau diorg bawak lipas 😀

  5. Wan Syahida says:

    Suka kucing. Anak-anak pun suka. Tapi tak suka jugak membersihkan najis. Huhu.

  6. nikkhazami says:

    pernah lalui semua perkara di atas. sebab tu sayang sgt dgn kucing

  7. sharmien says:

    nak bela binatang perlu komitmen tinggi, i,e bab jaga, kebajikan, n etc. saya pula awal2 lagi surrender takut tak mampu nak menjaganya. tumpang seronok je la tengok orang lain ada kucing.hihihi…

  8. mrhanafi says:

    banyak benda baik ada pada kucing..

    benda tak baik pun ada terutama nak urus kucing betina..

    banyak anak ..nak buang rasa bersalah…nak bela rasa tak mampu..

    nak bagi orang jelah…

  9. Nadhie says:

    Kalau jenis yang dari kecik takut kucing tu acaner Mirul?

    • Amirul says:

      Mungkin boleh cuba pegang anak kucing peliharaan kawan. Sebab kucing kecil lebih mesra dan tak lah nampak scary macam kucing yang besar. Mungkin boleh membantu

  10. Ejam Othman says:

    Rindu zaman remaja dulu selalu jer ada kucing datang rumah keluarga dan akhirnya jadi kucing peliharaan tapi sejak dah berkeluarga sendiri tak mampu nak bela kucing sebab risau menzalimi makhluk itu.

    Lagipun anak-anak takut kucing…hehe

  11. lankapo says:

    murah rezeki kalau kita bela kucing. hari-hari sedekah dengan memberi kucing makan.
    Hidup pun akan lebih tenang. InsyaAllah.

  12. reezluv says:

    bila jiwa kucing ngan tuannya dah connected, feel tu paling best 😀

  13. Syakilla says:

    Geram tau dengan kucing ni, tapi bila balik kerja penat tengok keletah kucing ni rasa hilang sikit penat dan stress tu heee

  14. kucing memang comel . suka usap kepala dia . geram tgk telinga dia haha

  15. semakkini says:

    Lepas baca ni macam nak try pula bela kuching

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *