10 Aplikasi Wajib Untuk Android Anda

Sebagai penggemar Android, saya bermurah hati untuk berkongsi 10 Aplikasi wajib untuk Android anda. Saya amat yakin 10 aplikasi ini semestinya dapat membantu memudahkan hidup anda seperti hidup saya yang dimudahkan dengan teknologi.

Jika di Facebook, saya dipanggil dengan nama panggilan ‘Froyo’ kerana saya merupakan peminat Android sejak zaman Froyo lagi dan saya gemarkan aiskrim Froyo.

10 Aplikasi Wajib untuk Android Anda

1. MySolat

apps wajib 1

Semestinya MySolat merupakan apps pertama saya akan install. Mengapa? Solat itu kan tiang agama, mestilah dijaga dengan baik. Apps ini sangat menarik kerana terdapat widget waktu solat dari Subuh hingga Isyak yang boleh diletakkan di homepage. Ini paling saya gemar.  Selain itu terdapat juga kiblat yang berfungsi jika anda hidupkan GPS, amat berguna ketika anda berada di Hotel orang kafir yang tidak memberitahu arah kiblat.

2. Whatsapp

US-IT-TAKEOVER-FACEBOOK-WHATAPP

Sapa yang tak tahu pasal Whatsapp? Jika ditanya kepada budak berusia 6 tahun pun mesti mereka tahu. Whatsapp merupakan apps messenger no1 di dalam Android mahupun iOS yang hampir 90% pengguna dari pelbagai jenis smartphone menggunakannya setiap hari untuk permesejan percuma. Jika dibandingkan, Whatsapp lebih pantas berbanding Wechat, Line dan aplikasi messenger lain. Apa yang menarik tentang Whatsapp ialah anda tidak perlukan akaun, cukup hanya menggunakan number telefon anda dan secara automatik senarai kenalan dalam phonebooks anda yang mempunyai Whatsapp akan menjadi rakan anda. Baru-baru ini Facebook telah membeli Whatsapp dengan harga 19 Billion Usd. \

3. Clean Master

apps wajib 3

Apps terbaik untuk membersihkan RAM, Cache dan fail apk di dalam fon anda. Ia tidak lah melajukan fon anda namun ia dapat melancarkan fon anda dengan disable kan bloatware serta clear RAM anda.Selain itu terdapat fungsi untuk uninstall apps, memory boost. Scara peribadi, Clean Master tidak banyak bezanya dengan CCleaner untuk PC.

4. Aviary

aviary

Aplikasi mengedit gambar terbaik yang boleh dimuat turun secara percuma di Play Store. Mudah digunakan dan interface yang menarik. Selain itu terdapat filter-filter yang dikhaskan secara percuma dan berbayar tapi anda boleh dapatkan di Blackmart filter-filter yg berbayar tu.

6. Dropbox

7. Money Manager

8. Waze

9. Tubemate ( Hanya boleh dimuaturun di laman web tubemate )

10. Evernote

Berikut merupakan 10 aplikasi wajib yang saya akan install di dalam peranti Android saya. Mungkin 10 aplikasi wajib ini dapat membantu kerja seharian anda.

 

 

 

Amirul

Menulis biarlah dengan ilmu, membaca biarlah sampai habis.

You may also like...

13 Responses

  1. titan says:

    aku cuma ada candy crash dengan clash of clan aje.

    haha..yang lain malas nak letak.

  2. cam aku apps yang penting: google analytics sbb senang nak tinjau trafik blog, maybank2u/cimbclicks senang nak tgk baki terkini dan topup kredit hp dan apps editing gambar 🙂

  3. Aisyah says:

    tubemate terbaikk..

  4. Alongxp says:

    Wajib ke? sunat takleh? hehehehe… 10, 9, 7, 4 dan 3 saya takde.

  5. Anarm says:

    Aplikasi2 yang disenarai dalam entri ni semua ada dalam smartphone Android aku kecuali Clean Master. Dulu pernah guna tapi dah uninstall dah.

  6. Nizarazu says:

    Bagi aku, app yang lain xde takpe.. janji ada clash of clans… wakakka

  7. MizaHasmiza says:

    Nice sharing. Mmg terbaik. TQ yaaa!~

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *